سدیم لورت سولفات (به انگلیسی: Sodium laureth sulfate) با  و با فرمول شیمیایی CH۳(CH۲)۱۰CH۲(OCH۲CH۲)nOSO۳NaC12+2nH25+4nNaO4+nS یک ترکیب شیمیایی است؛ که جرم مولی آن ۴۲۰ g/mol می‌باشد.این ماده یک ماده فعال سطحی است که در بسیاری از شوینده‌های مصنوعی از جمله صابون، شامپو و خمیردندان مشاهده می‌شود.

بهره‌گیری روزانه از شوینده‌ها به مانند خمیردندان، صابون، و شامپو، یک نیاز رایج و ضروری شمرده می‌شود. آیا تاکنون از خود پرسیده‌اید که این فرآورده‌ها چگونه ساخته می‌شوند، یا گمان کرده‌اید که در چرخه زمانی دراز می‌توانند آسیب‌گذار باشند؟ اگر پیرامون چالش‌های پوستی به مانند خشکی و سوزش، یا درباره ریزش مو در اینترنت به جستجو پرداخته‌اید، شاید نشانی از سدیم لورت سولفات یا اس‌ال‌اس پیدا کرده باشید.

اس‌ال‌اس یک ساختار شیمیایی است که در فرآورده‌های زیبایی و آرایشی، شوینده‌ها، خمیردندان‌ها، و پاک‌کننده‌ها نیز یافت می‌شود.

اس‌ال‌اس به درستی یک سورفاکتانت است، که اثرگذاری، کم‌بهایی، فراگیری، و سادگی آن، در راستای بهره‌وری از آن در فرآورده‌های پوستی، آرایشی، و کاربردی است.

بیرونی‌ترین لایه پوستی ما به گونه‌ای ساخته شده است تا بتواند از ورود میکروب‌ها و آسیب‌رسان‌ها به بدن جلوگیری کند — بنابراین، به کار گرفتن یک ساختار شیمیایی روی بدن که مایه ناتوان شدن مکانیزم دفاعی آن می‌شود، در چرخه زمانی دراز به پوست آسیب می‌رساند.

برخی از فرآورده‌هایی که دارای سورفاکتانت هستند، در برابر برخی دیگر آسیب بیشتری روی پوست می‌گذارند. هر چیز خطرناک، آسیب‌گذار یا آزاردهنده، دارای دو شناسه است:

  • باید در دست‌آوردهای به‌دست‌آمده از پژوهش‌های پیرامون نکات آسیب‌گذار روی پوست انسان یافت شود.
  • باید توانایی رخنه و راهیابی به پوست را داشته باشد.

اس‌ال‌اس دارای هردو شناسه است.

گروهی از پژوهشگران در آلمان شمار ۱۶۰۰ تن از بیمارانی که از چالش‌های پوستی رنج می‌بردند را مورد آزمایش اس‌ال‌اس قرار داد، و به این دست‌آورد رسید که ۴۲ درصد از آنان در برخورد با این ساختار شیمیایی واکنش بدی نشان دادند.

پژوهش دیگری روی ۷ داوطلب در یک چرخه سه ماه و نیمه انجام گرفت، و به این دست‌آورد رسید که یک برخورد ساده با این ساختار توانست مایه سوزش پوست آنان شود، ولی پس از آنکه اثر اس‌ال‌اس ناپدید شد، سوزش نیز کاهش یافت.

یک پژوهش دیگر نشان داد که هرچه آب گرم‌تری با اس‌ال‌اس آمیخته شود، آسیب‌رسانی آن به پوست بیشتر خواهد بود.

اس‌ال‌اس بیشتر به جهت آسیب‌رسانی‌اش روی پوست شناخته شده است. فرآورده‌های تازه‌ای که ساخته می‌شوند، برای اندازه‌گیری درجه آسیب‌رسانی‌شان روی پوست، با اس‌ال‌اس سنجیده می‌شوند.

کسانی که به اس‌ال‌اس واکنش نشان می‌دهند، با خشکی، زبری، خارش، یا زخم روی پوست روبه‌رو می‌شوند.

این نکته نیز باید گفته شود که شواهد علمی در رابطه با سرطان‌زایی اس‌ال‌اس وجود ندارد، جدا از آنچه که در اینترنت می‌خوانید — ولی در هر صورت، اطمینان کامل به هر چیزی نداشته باشید.

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید