ضد عرقها موادی هستند که موجب کاهش ترشحات غدد عرق می شوند و از طرفی با بر هم زدن شرایط زندگی باکتری های تجزیه کننده عرق , مانع ایجاد بوی بد عرق می شوند.
مکانیسم عمل ضد عرق ها به این ترتیب است که این مواد که اغلب از نمک های آلومینیوم هستند با گرما و رطوبت حاصل از عرق به شکل یک ژل در آمده و روی منافذ غدد عرق را پوشانده و مانع ترشح عرق می شوند. از طرفی با ممانعت از رشد و تکثیر و فعالیت باکتری ها مانع تجزیه مولکولهای عرق و درنتیجه بوی بد می شوند.
فرق دئودورانت با ضد عرق ها این است که دئودورانت ها موجب از بین رفتن بوی بد بدن می شوند اما ضد عرق ها مانع ترشح عرق شده در نتیجه مانع ایجاد بوی بد می شوند. ضد عرق ها معمولا در محصولات زیر بغل استفاده می شوند اما دئودورانت ممکن است در نقاط مختلف بدن مورد استفاده قرار گیرد مثل اسپری بدن. سازمان غذا و دارو آمریکا محصولات دئودورانت را در دسته محصولات آرایشی و بهداشتی قرار داده است اما ضد عرق ها را در بین محصولات نیمه دارویی دسته بندی کرده است.
عرق بدن انسان به خودی خود کاملا بی بو است و بوی بد عرق بخاطر فعالیت باکتری ها است. در واقع باکتری ها در مکان هایی که گرم و مرطوب باشد شروع به رشد می کنند. باکتری ها با تخمیر مواد موجود در عرق انسان موجب ایجاد بوی بد بدن انسان می شوند. زیر بغل یکی از گرمترین نقاط بدن است که وقتی غدد عرق شروع به ترشح در این منطقه می کنند, رطوبت مورد نیاز باکتری ها نیز تامین می شود و در نتیجه شروع به فعالیت و رشد و تکثیر می کنند. شایان ذکر است سیستم ایمنی بدن انسان برای جلوگیری از نفوذ باکتری ها و ویروس ها به داخل پوست, یک سد اسیدی بر روی پوست تشکیل می دهد اما این سد با شستشوی بدن توسط صابون های قلیایی از بین می رود, در نتیجه شرایط رشد برای باکتری ها فراهم می شود. باکتری ها از مواد موجود در عرق انسان تغذیه کرده و تولید ماده ای بنام ترانس-۳-متیل-۲هگزنویک اسید می کنند که عامل اولیه ایجاد بوی بد بدن انسان است. تراشیدن موی زیر بغل موجب افزایش رطوبت این ناحیه شده و درنتیجه شرایط را برای رشد باکتری ها فراهم می کند به بیان دیگر برای جلوگیری از ایجاد بوی بد زیر بغل بهتر است از تراشیدن مو های زیر بغل خودداری کنیم.
در فرمول محصولات ضد عرق معمولا از ترکیبات آلومینیوم کلراید, آلومینیوم کلروهیدرات و آلومینیوم زیرکونیوم استفاده شده است. این مواد با مخلوط شدن با الکترولیت های موجود در عرق ایجاد یک ژل می کنند که منافذ غدد عرق را مسدود می کند. این ژل با شستشو و یا پوسته ریزی طبیعی پوست از بین می رود. از طرفی ترکیبات آلومینیوم مذکور با رشته های فیبریل کلاژن موجود در داخل مجاری غدد عرق واکنش داده و مسیر ترشح عرق را مسدود می کند در نتیجه قطرات عرق دیگر نمی توانند به سطح پوست ترشح شوند. همچنین با توجه به اینکه ترکیبات آلومینیوم خواص قابضی دارند در نتیجه با منقبض کردن پوست, دهانه مجاری عرق را تا حدودی مسدود می کنند.
رایج ترین مشکلی که ترکیبات ضد عرق بویژه آلومینویم زیرکونیوم تتراکلروهیدرکس ژلی ایجاد می کند, ایجاد لکه های زرد رنگ بر روی لباس است.