ضایعات آکنه (جوش) به دو دستهٔ التهابی و غیرالتهابی تقسیم می‌شود. اولین ضایعات ایجادشده در آکنه، ضایعات غیرالتهابی است که «کومدون» نام دارد.

از کومدون در سطح جامعه بیشتر با نام جوش زیرپوستی یاد می‌شود. کومدون‌ها یا سرسیاه هستند (باز) یا سرسفید (بسته). ضایعات التهابی، آکنهٔ قرمزرنگ و گاهی چرکی است. توصیهٔ کلی در مورد آکنه «دستکاری نکردن جوش» است. دستکاری جوش‌ها، به‌ویژه جوش‌های التهابی، موجب بروز عوارضی مانند باقی‌ماندن جای جوش می‌شود. دستکاری غیراصولی ضایعات غیرالتهابی (کومدون)، مثلاً کندن آن‌ها نیز موجب بروز این عوارض خواهد شد

علت بوجود آمدن کومدون ها

جوش‌های زیرپوستی که کومدون نام دارند؛ معمولاً ناشی از بسته‌شدن دهانهٔ خروجیِ غدد چربی‌ساز پوست است. ترشحات چربی وقتی نمی‌تواند از دهانهٔ مسدودشدهٔ غدد چربی‌ساز خارج شود، داخل این غدد مثل بادکنک تجمع پیدا می‌کند. در نتیجه ی این تجمع چربی در زیر پوست جوش‌های زیرپوستی ایجاد می‌شود.

در واقع علت اصلی آکنه در اغلب افراد هورمون تستوسترون است. این هورمون در هر دو جنس زن و مرد از طریق غدد جنسی و غدد فوق کلیوی ترشح می‌شود. هورمون تستوسترون با تحریک غدد سباسه منجر به ترشح چربی بیشتر پوست می‌شود، اگرچه این چربی منافذ را مسدود نمی‌کند اما به گیر افتادن عوامل مسدود کننده منافذ کمک کرده و باعث ایجاد جوش های سر سفید و سرسیاه و جوش‌های التهابی می‌شود.

ترکیبات کومدوژنیک چیست

ترکیبات کومدوژنیک در محصولات مراقبتی پوست آن دسته از ترکیباتی هستند که با مسدود کردن منافذ، کومدون ایجاد می‌کند که این کومدون‌ها به آکنه تبدیل می‌شود. لوازم آرایش عوامل اصلی جوش‌های سرسیاه است، اما موارد دیگری نیز به‌شکل جانبی باعث انسداد غدد چربی‌ساز می‌شود؛ مانند استفاده از پماد روی پوست که می‌تواند منجر به ایجاد جوش یا بدترشدن آن شود.

اکثر محصولات مراقبتی پوست و لوازم آرایش حاوی ترکیبات کومدون‌زا هستند و تا زمانی که این ترکیبات روی پوست استفاده می‌شود از بین بردن سلول‌های مرده و دیگر درمان‌های آکنه موثر نخواهد بود. اگرچه حذف کامل این ترکیبات آکنه را درمان نمی‌کند اما از تشدید آکنه در پوست‌های چرب جلوگیری می‌کند.

مردم یک‌سری از جوش‌های التهابیِ عمیق را نیز جوش زیرپوستی می‌دانند. در مورد کومدون‌ها باید گفت که این جوش‌ها درد ندارد؛ فقط ظاهر آن‌ها به‌شکلی است که انگار روی صورت مبتلایان شن پاشیده‌باشند. برخی از این جوش‌های زیرپوستی به‌دلیل این‌که منفذ ظریفی به خارج باز کرده‌است، ممکن است به رنگ سیاه دیده شود که به آن‌ها جوش سرسیاه هم گفته می‌شود. ولی بعضی از آن‌ها که دهانهٔ کاملاً مسدود دارند و ترشحاتشان به بیرون نشت نمی‌کند، جوش‌های سرسفید یا جوش‌های بسته‌اند.

لیست مواد کومدوژنیک

مادهمیزان اثر
لانولینزیاد
لانولین الکلزیاد
عصاره جلبکزیاد
ستئارات 20زیاد
روغن نارگیلزیاد
کوکوباترزیاد
دسیل اولئاتزیاد
ایزوپروپیل میریستاتزیاد
روغن باداممتوسط
روغن هسته زردآلومتوسط
روغن آووکادومتوسط
آسکوربیل پالمیتاتمتوسط
کاپریلیک اسید متوسط
ستیل الکلمتوسط

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید