سدیم لوریل سولفات به اختصار SLS با فرمول NaC12H25SO4 یا سدیم دودسیل سولفات SDS یا یا ماده نزدیک به آن سولفات لوریت سدیم یا سولفات لاریل اتر سدیم (سدیم لوریل اتر سولفات) Sodium Laurylether Sulfate به اختصار SLES رایجترین سولفاتهای سطح فعال آنیونی (مواد فعال سطحی آنیونی) از پاککنندههای سنتزی با قدرت زیاد و بهطور دقیقتر جزو مواد فعال سطحی (مواد فعال سطحی یا مواد مؤثر) میباشد. این ماده یک ترکیب شیمیائی امولسیونکننده، پُفدهنده، تسریعکننده انحلال، و کفکنندگی است که از آن در صنایع شویندگی، دترژنتها یا مواد غذائی استفاده میشود و مواد فعالکننده سطحی آنیونی در تولید شامپو میباشد.
این ترکیب در اکثر مواد شویندههای تجاری مثل مایع ظرفشویی و پاککنندههای صنعتی (کارواش و کف شورها و بر طرفکننده روغن) و در بیش از ۹۰٪ مواد بهداشتی و پاککننده بدن و سر ازقبیل خمیر دندان، صابون، شامپو، کرم و لوسیون چه به صورت مایع یا غیرمایع جهت زدودن چربی به عنوان ماده کفکننده و پاککننده و امولسیون کننده مواد چسبنده بکار میرود و جزو مواد اولیه آرایشی و داروئی است.
این ماده موجب شکسته شدن سد رطوبتی پوست شده وخود به راحتی در پوست نفوذ مینماید و به دیگر مواد شیمیایی نیز اجازه میدهد تا به راحتی نفوذ کنند. ضمن ترکیب باسایر مواد شیمیایی جزو مواد خطرناک و سرطانزای (با کلاس قوی) پوستی است که همچنین میتواند ریزش مو شود.
گاهی اوقات SLES یاSLS با برچسب ‘برگرفته از نارگیل’ یا ‘ مشتقات طبیعی نارگیل ارائه میگردد ودارا بودن کد تجاری و تصویب استاندارد ملی و باوجود درستی مسئله طبیعی بودن، باعث گمراهی میگردد. علت فروش این مواد در بازار، ضمن عدم آگاهی، اشتیاق افراد و مشتریها به این مواد است که علاقه کاذب خاصی به میزان کفکنندگی دارند.
مهمترین تأثیر سولفات لاریل سدیم و سایر مشتقات این است که باعث شکسته شدن محافظ رطوبتی پوست میگردد و به دیگر مواد شیمیایی اجازه میدهد تا به راحتی به زیرپوست نفوذ کند.
علیرغم تبلیغات طبیعی بودن اکثر صابونهای تجاری، اکثر پوستها به این ماده شیمیائی فوقالعاده حساسند که باعث خشکی پوست میشود، در بدترین حالت به خصوص در پوست حساس باعث خارش سوزناک بعد از حمام به مدت ۲۰ الی ۳۰ دقیقه میگردد که علت آن تخریب لایه بیرونی پوست است و آزمایشهای لابراتواری نشان دادهاست اثر تخریب سولفات لاریل سدیم تا ۱۷ روز روی پوست باقی میماند.