دستگاه پرکن مایعات
مولف : شرکت ماشین سازی پندار صنعت
استفاده از ماشین آلات پرکن ضمن افزایش بهره وری کمک زیادی به دقت بسته بندی می کند. مایعات مختلف به منظور ریخته شدن در ظروف و بطری ها نیازمند روشی هست که ضمن داشتن دقت و سرعت عمل، مکانیزم موثر، ساده و بدون درد سری داشته باشند. از این رو با به کارگیری دستگاه پرکن مایعاتمی توان این نیاز را رفع نمود.
مایعات از نظر گرانروی متفاوت هستند. مثلا نحوه جاری شدن یک لیوان آب با یک ظرف مارمالاد تفاوت دارد. به همین دلیل مکانیزم تزریق در این نوع مایعات متفاوت است.
پرکن مایعات رقیق / پرکن مایعات غلیط
مایعات رقیق رفتاری شبه به آب دارند. انواع شربت ها، نوشیدنی های میوه ای و نوشابه، عرقیات شامل مایعات رقیق هستند. عسل را در نظر بگیرید، حال تمامی مایعاتی که مانند عسل دارای ویسکوزیته یا گرانروی زیادی هستند شامل طیف مایعات غلیظ هستند.
مکانیزم پرشدن در دستگاه پرکن مایعات
به طور کلی سه مکانیزم پرکن پمپی، پرکن ثقلی وپرکن سیلندر پیستونی برای تزریق مایعات با هر نوع گرانروی ای وجود دارد. هریک از این روش ها ممکن است برای مایعی مناسب و برای مایعی دیگر کارا نباشد. از این رو انتخاب درست مکانیزم تزریق اهمیت به سزایی دارد.
- مکانیزم پمپ معمولا دقت چندانی ندارد و می توان برای انواع مایعات استفاده نمود. اما به دلیل ماهیت کارکرد برای موادی همچون گریس سرد که چسبندگی زیادی دارند بسیار گزینه مطلوبی به شمار می رود.
- معمولا برای دستگاه پرکن عرقیات، دستگاه پرکن دوغ، انواع شوینده ها و سایر مایعات این چنینی از سیستم ثقل استفاده می شود. این سیستم ارزان قیمت ترین روش تزریق است و به کمک جاذبه و وزن خود مایع عملیات پرکردن صورت می گیرد. روش ثقل در بسیاری از دستگاه پرکن مایعات رقیق استفاده می شود.
- پرکن سیلندر پیستون نیز روشی دیگری است که در ماشین آلات اتوماتیک مورد استفاده قرار می گیرد و دقت بالایی دارد. این روش بهترین گزینه برای مایعات غلیظ است. به دلیل ثابت بودن حجم تعیین و تنظیم شده، خطای مقدار تزریق مواد بسیار بسیار کم است به همین علت در مایعات با غلظت زیاد از این روش استفاده می شود.
انواع دستگاه های پرکن مایعات
دستگاه پرکن مایعات نیمه اتوماتیک
سیستم تزریق در پرکن مایعات می تواند به روش پمپ، ثقل و یا سیلندر پیستون طراحی شود. پرکن مایعات نیمه اتوماتیک در دو نوع رومیزی و شاسی دار ساخته می شوند. حجم کاری این ماشین ها متوسط و با توجه به تعداد نازل ها است.
دستگاه پرکن مایعات اتوماتیک
تهیه خط کامل پرکن مایعات یکی از شرایط لازم بسته بندی با کیفیت با تیراژ انبوه است. تولید کنندگان محصولات مایع به کمک پرکن مایعات اتوماتیک می توانند تا 2000 بطری 1 لیتری را با درصد خطای 0/1 در هر ساعت پر کنند.
دستگاه پرکن گریس
معمولا موادی همچون گریس که دارای چسبندگی هستند با استفاده از مکانیزم پمپ تزریق می شوند. سیستم تزریق از کف انجام می گیرد تا فاصله و حباب در ظروف ایجاد نشود. 600 ظرف 1 لیتری را می توان در هر ساعت با این دستگاه پر نمود.
دستگاه پرکن عسل
عسل جزو مایعاتی است که دارای ویسکوزیته بالاست. بهترین روش پرکردن استفاده از مکانیزم سیلندر و پیستون است. مخزن و تعداد سیلندر ها می تواند برای تزریق بیشتر افزایش پیدا بکند. قبل از تزریق اگر عسل گرم شود فرآیند پرکردن به نحو بهتری انجام می گیرد.
دستگاه پرکن گالن
مایعاتی نظیر آب رادیاتور و عرقیات که در گالن های 20 لیتری تزریق می شوند را به کمک این دستگاه می توان پر نمود. با حسگر لودسل دقت این عملیات افزایش می یابد.
دستگاه پرکن بشکه
به کمک پرکن بشکه می توان ظروف بزرگ 220 لیتری را پر نمود. بشکه ها روی رولیک ها قرار می گیرند و به زیر نازل تزریق هدایت می شوند.
دستگاه پرکن روتاری
در این ماشین آلات به دلیل دایره بودن محل ظروف و بطری به نسبت پرکن های خطی فضای بسیار کمی اشغال می کنند. سیستم تزریق می تواند پمپ، سیلندر و پیستون و حتی ثقل باشد