مولف : شرکت کیمیا پارس
نام صنعتی : زانتان گام
فرمول شیمیایی : (C35H49O29 (monomer
نام های دیگر : گزانتانگام ، صمغ زانتان ، صمغ گزانتان گام
زانتانگام یا گزانتانگام صمغی است که به وسیله تخمیر میکروبی به دست می آید.
در دامنه وسیعی از درجه حرارت، PH و غلظت های نمک، ویسکوزیته آن ثابت می ماند.
خاصیت پلاستیکی غیر حقیقی دارد و ویسکوزیته آن با افزایش نیروی برشی کاهش می یابد.
زانتانگام پلیمری طبیعی است که از یک نوع باکتری بنام زانتاموناس کامپستریس گرفته میشود. این باکتری پس از کشت مقدماتی و تلقیح در آزمایشگاه و کلونی سازی وارد فرمانتور میشود. فرمانتور در واقع رآکتور بیوشیمیایی است که کاملاً استریل بوده و ابزارآلات بسیار دقیقی جهت کنترل شرایط فرآیند روی آن نصب شده است. تنظیم دما با تلورانس ۱ +/- درجه، تنظیم میزان اکسیژن محلول در فرمانتور، شرایط همزن و دور آن، شرایط هوادهی و پارامترهای مهم دیگری در سنتز این بیوپلیمر نقش دارند.
زانتان گام از فرمانتاسیون گلوکز، لاکتوز و یا ساکارز به دست میآید. بعد از فرمانتاسیون پلی ساکارید حاصل توسط ایزوپروپیل الکل از بقایای توده میکروبی جداسازی میشود سپس خشک شده و آسیاب میشود تا به اندازه ذرات مورد نظر برسد.
کاربرد زانتان گام (گزانتانگام) در صنایع :
– کاربرد اصلی زانتان گام غلظت دهنده، افزایش دهنده ویسکوزیته و رئولوژی مودیفایر است.
– در صنایع غذایی به عنوان غلظت دهنده سس، ماست و سایر فرآورده های لبنی، بستنی و برخی آبمیوهها بکار میرود که باعث ایجاد محیطی یکنواخت و هموژن شده و از جدا شدن اجزاء مختلف از هم جلوگیری می کند.
– در صنایع دارویی و بهداشتی در ترکیب خمیر دندان، رنگ مو، کرمها و لوسیونها غالباً این ماده مصرف می شود.
– در صنایع رنگ و رزین و حفاری چاه نفت نیز برای تنظیم رئولوژی محیط کاربرد دارد و به همراه بنتونیت در گل حفاری پایه آب میتواند مورد استفاده قرار گیرد و باعث به سهولت رانده شدن قطعات کنده شده توسط دستگاه حفاری می شود.